Debugger , Compiler , Linker , GNU , GUI , Open Source , GPL

DEBUGGER 

  Debugger hata ayıklayıcı demektir.Derleyici programın arka planında çalışarak yazılan kodlar arasındaki hataları bulmaya çalışır. Bu hataların bulunarak düzeltilmesi sürecine DEBUG adı verilir.

COMPİLER 

Derleyici, yazılan programın kaynak kodunu okuyup içerisinde mantıksal veya yazınsal hatalar olup olmadığını bulan, bulduğu hataları kullanıcıya göstererek programın düzeltilmesine yardım eden, hata yoksa programın çalıştırılması öncesinde kaynak kodu makine diline çeviren bir yazılımdır.

LİNKER 

Linker, derleme işleminden sonra üretilen kodu işletim sisteminde çalışabilecek şekilde tek kod olarak üretir. Büyük yazılımlarda kod parçalara bölünüp ayrı ayrı derlenebilir parçalara ayrılabilir. Bu kodları daha sonra birleştirip tek kod üreten programlara bağlayıcı denir.

GNU 

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir.

GUI  

Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (Graphical User Interface), bilgisayarlarda işletilen komutlar ve bunların çıktıları yerine simgeler, pencereler, butonlar ve panellerin tümünü ifade etmek için kullanılan genel addır.

OPEN SOURCE 

Açık kaynak yazılım veya açık kaynaklı yazılım veya kaynağı açık yazılım, kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir. 

GPL 

GPL, "Özgür yazılım, özgür lisans" kavramlarında sürekliliği sağlaması sebebiyle başrolde yer aldı. GPL lisansı, aynı lisans şartlarının korunması kaydıyla her türlü kullanıma imkan veren yapısı sayesinde, açık kaynak kodlu yazılımların gelişiminde büyük katkı sahibidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar