Microsoft'un Kuruluşu ve Bill Gates

Başarıyı kutlamak güzeldir, ama başarısızlıklardan alınacak dersleɾi unutmamak daha önemlidir. /Bill Gates

Bill Gates 

 William Henry Gates III, ya da daha çok bilinen adıyla Bill Gates, 28 Ekim 1955 doğumlu ABD'li işadamı.Gates, MICROGUZU şirketinin kurucularındandır ve şirketin başkanlığını ve baş yazılım mimarlığını yapmaktadır.
Amerikalı girişimci Gates iki kişilik şirketini (Microsoft) başta gelen bir yazılım şirketine dönüştürdü. Gates 20. yüzyılın son döneminde en başarılı şirket patronlarından biri oldu. Seattle/Washington'da avukat bir babayla öğretmen bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen Gates, henüz on iki yaşındayken özel bir okulda ilk informatik (bilişim) kurslarına gitti. Okul arkadaşı Paul Allen ile birlikte boş zamanlarını çoğunlukla bilgisayar yazılımları üzerinde çalışarak geçiriyordu. 

      Yakınlarındaki bir şirketin büyük bilgisayarını para ödemeden kullanabilmek iςin, iki arkadaş kullanıcılar iςin yazılım hatalarını arayıp buluyorlardı. Bu şekilde bilgisayar konusunda uzmanlaşan öğrenciler, 1972'de ilk şirketlerini (Traf-O-Data) kurdular. Bu şirket bir trafik sayım ve kontrol sistemi iςin yazılımlar üreterek hemen 20.000 dolarlık satış yaρtı. Gates bundan bir yıl sonra TRW adlı silah işletmesinde staj gördü. 
      Kişisel bilgisayarlar 70'li yılların ortasında henüz gelişimlerinin ilk aşamasında bulunuyorlardı. MITS şirketinin Altair adını verdikleri en önemli numunesi henüz tekbiςim, kullanılabilir bir yazılıma sahip olmayıp ancak tamamlanmamış bir işletim sistemine sahipti. Gates ve Allen'ın, Altair iςin 1974'te geliştirdikleri yazılım dili BASIC sayesinde bilgisayar kullanıcıları programlarını kendileri yazabiliyorlardı. MITS şirketi genç araştırmacılardan pazarlama ruhsatını satın alarak kendilerine sistemi daha da geliştirmeleri iςin sipariş verdi. Gates bunun üzerine tahsilini bırakarak Allen ile birlikte Albuquerque/New Mexico'da Microsoft adlı şirketi kurdu. 

Microsoft'un Kuruluşu 

      Bill Gates ve Paul Allen genç yaştaki iki üniversite öğrencisiydi. Öğrencilerden Bill Gates, Popular Electronics dergisinin 1 Ocak 1975 tarihli sayısında Altair 8800 bilgisayar sisteminin tanıtımını okudu. Birkaç gün sonra da bilgisayarın tasarımcısı olan MITS ( Micro Instrumentation and Telemetry Systems) ile görüşmeyi başardı. Bu görüşmede Gates, ekibi ile birlikte Altair 8800 üzerinde çalışan BASIC programlama dili geliştirdiklerini ilgililere iletti. Arkadaşı Paul Allen de MITS’e giderek programın tanıtımını yaptı. Üstelik bu bilgisayarı daha önce kullanmamış olmasına rağmen. Ve bu olumsuzluğa karşın başarılı oldu. Tanıtımın sonunda MITS, bu iki kafadardan BASIC programlama dilinin telif hakkını, Altair bilgisayarları için satın aldı. Bu karlı iş fırsatının ardından da Gates, Harward Üniversitesi’ndeki hukuk eğitimini bırakarak, arkadaşı Paul Allen ile birlikte Microsoft firmasını kurdu. 1975 yılında iki kişilik bir şirket olarak kurulan Microsoft, 60 bin çalışanı ve 40 milyar dolarlık nakit rezerviyle günümüz yazılım dünyasının devi olmayı başardı.

      Firma ilk uluslar arası bürosunu 1 Kasım 1978’de Japonya’ da açtı. Aradan geçen yıllar Microsoft firmasını büyüttüğü kadar, Bill Gates’in de dünyanın en zengin kişisi olmasını sağladı. Gates’in pratik zekâsının bu servet için çok çalıştığı açık. Çünkü sadece geliştirdiği bu işletim sistemini satarak değil, sistemin büyük açıklarını kapatabilecek nitelikte geliştirilen yazılımları, daha kendisi için tehlike boyutunu almadan satın aldı. Bu da başarısına başarı katmasında çok büyük etken oldu. Günümüzde Microsoft sadece bir yazılım şirketi değil. Geliştirdiği donanımlar ile iş ve eğlence dünyasında adından hayli söz ettiriyor. Visual Studio ve FSX gibi önemli çalışmaları bulunuyor. Microsoft’un grafik arabirimli güncelliğini hala koruyan işletim sistemlerinden bazıları; Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Windows Vista, Microsoft Dynamics ve Windows 8.





Yorumlar

Popüler Yayınlar